Sukututkimuksen eteneminen pääpiirteissään

17.04.2021

Sukututkimuksen aloittamiseen kirkonkirjoista tarvitset sata vuotta vanhempia tietoja. Mielellään 1800-luvulle meneviä tietoja. Sukututkimus etenee pääpiirteittäin seuraavasti:


1.Sukututkimus aloitetaan valitsemalla lähtöhenkilö, josta halutaan saada enemmän tietoa.

2.Lähtöhenkilön valitsemisen jälkeen omasta kodistaan tai sukulaisiltaan voi etsiä perukirjoja, perheraamattuja tai muita asiakirjoja, joista voisi löytyä lähtöhenkilön syntymäaika. Kun syntymäaika on tiedossa, pystyy varsinainen sukututkimus alkamaan. Se miten tämä tutkimus käynnistyy, riippuu siitä, milloin lähtöhenkilö on syntynyt. Jos henkilö on syntynyt 1900-luvulla tällöin hänestä, saattaa täytyy tilata virkatodistus kirkkoherran virastosta. Kirkkoon kuulumattomasta henkilöstä tai muuhun uskonnolliseen yhdyskuntaan kuuluneesta henkilöstä todistuksen voi tilata asianomaisesta maistraatista. Ilman todistuksen tilaamista lähtöhenkilön vanhempia tai lapsia on vaikea saada tietää, koska 1900-luvun osalta tietoja ei ole arkistomateriaaleista saatavissa. Jos taas lähtöhenkilö on syntynyt 1800-luvulla silloin hänen tietonsa yleensä löytyvät arkistoihin tallennetuista kirkonkirjoista. Osa näistä arkistojen kirkonkirjoista löytyy jo suurimmaksi osaksi digitoidussa muodossa Kansallisarkiston digitaaliarkistosta tai Sukuhistoriallisen Yhdistyksen kuvatietokannasta.

3.Kun lähtöhenkilö on tiedossa ja hänestä on löydetty 1800-luvulle menevä tieto esim. hänen vanhempiensa nimet ja syntymäajat, pystyy arkistomateriaaleista tapahtuva sukututkimus alkamaan. Tutkimuksen eteneminen erilaisista arkistomateriaaleista riippuu siitä, mitä tietoja etsii.

Camilla Paavonen- Sukututkija
Kaikki oikeudet pidätetään 2022
Luotu Webnodella
Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita